Tłusty Czwartek

Ostatni czwartek przed Środą Popielcową

Geneza

Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, zwany "Tłustym Tygodniem, Zapustami lub Ostatkami." Tydzień ten kończy się "Kusym Wtorkiem" poprzedzającym Środę Popielcową.

Te ostatnie dni przed Wielkim Postem dawniej obfitowały w najhuczniejsze zabawy połączone z suto zatawionym stołem, na którym królowały: słonina, boczek, tłuste mięsa, kapusta ze skwarkami, racuchy, ciasta nadziewane słoniną. A wszystko przepijane było miodami, piwem i innymi alkoholami.

Ambasador turecki tak to relacjonował:

"W tym okresie chrześcijanie w Lechistanie doznają jakowejś wariacyji, dopiero proch sypany na głowę skutecznie leczy takową."

Pochodzenie nazwy "tłusty czwartek" jest zatem oczywisty.

Pączki

Jedzenie pączków w tłusty czwartek wywodzi się od jedzenia ciast nadziewanych słoniną. Gdy w XVII w. dotarły do Polski pączki z Austrii (po zwycięstwie Sobieskiego pod Wiedniem), zaczęto je spożywać w dużych ilościach w Ostatki. Początko były nadziewane słoniną, jak inne ciasta. Z czasm tłuszcz zastąpiono słodkim nadzieniem: różanym, budyniem, marmoladą, toffii czy ajerkoniakiem. I w tej postaci spożywa się je dziś.

Faworki

Obok pączków, drugim nieodzownym smakołykiem Zapustów są faworki, zwane także "chrust" lub "chruściki". Wyrabiane są z ciasta śmietanowego w kształcie kokardek i obficie posypywane cukrem pudrem.

PRZYSŁOWIA

  • "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła poczków nasmażyła"

ZOBACZ TAKŻE