Zapusty, Ostatki

Od Tłustego Czwartku do Kusego Wtorku

Geneza

"Zapusty, Ostatki, Mięsopusty" lub "Tłusty tydzień" to ostatni tydzień karnawału. Rozpoczyna się "Tłustym Czwartkiem" a kończy "Kusym Wtorkiem" poprzedzającym Środę Popielcową.

Te ostatnie dni przed Wielkim Postem dawniej obfitowały w najhuczniejsze zabawy połączone z suto zatawionym stołem, na którym królowały: słonina, boczek, tłuste mięsa, kapusta ze skwarkami, racuchy, ciasta nadziewane słoniną. A wszystko przepijane było miodami, piwem i innymi alkoholami.

Ambasador turecki tak to relacjonował:

"W tym okresie chrześcijanie w Lechistanie doznają jakowejś wariacyji, dopiero proch sypany na głowę skutecznie leczy takową."

PRZYSŁOWIA

  • "Jako zapusty pogodne bywają, świąt wielkanocnych tak się spodziewają"
  • "Gdy w mięsopusty zwroty lub śniegi panują, wina mało i chleba mało obiecują"

ZOBACZ TAKŻE